ceturtdiena, 2012. gada 26. janvāris

Knaģi

     Jau kādu laiku iemīļota aktivitāte M ir knaģi. Tos M iemīļoja pagājušajā vasarā, kad no izžautās veļas tika nolasīti visi knaģi un veļu es varēju lasīt pa terasi. Tagad viņam ir pašam savi knaģi ar kuriem arī darbojās.
    Pirms sākt darboties, M parādiju, kā knaģi var atvērt un aizvērt. Kad amats rokā, tad darbiņi var sākties.

Ko tad mēs daram?

1. Visi knaģi salikti trauciņā un M ir jāsasprauž tie uz trauciņa malām. Patiesībā viņam šādi patīk darboties. Tikai nu jau ir iemanijies to paveikt ļoti ātri.




2. Otrs ko daram spraužam knaģus uz cepeškrāsns režģa. Uzdevums ir tos spraust vienu aiz otra rindā, nevis iestatpinot. Dažreiz lai sarežģītu uzdevumu, krāsas lieku spraut pa krāsām. Zin patreiz tikai zilu, sarkanu un dzeltenu, bet mē cītīgi mācamies:) Otrs veids kā sarežģīt uzdevumu ir spraužot knaģus, tie ir jāskaita. Līdz 5 tos prot arī saskaitīt.


3. Ar knaģu palīdzību spēlējam - cāļu pārnešanu. Šis priekš M ir pats sarežģītākais uzdevums, jo jāprot ar knaģa palīdzību satvert, pārlikt un atlaist cālis. Biežāk gan pacietība pietiek pārlikt tikai kādus 3-4 cālīšus, bet ir izdevies pārlikt visus otrā trauciņā un atpakaļ.


     Un visbeidzot knaģi lieti noder krāsu mācībai. Šobrīd pie istabas durvīm ir knaģi ar attiecīgās krāsas bildīti. Katrreiz ieejot M istabā lieku parādīt, kur ir kura krāsa. Dažreiz pats paņem no istabas koka klucīšus, nes klāt pie atiecīgās krāsas uz durvīm un rāda, ka tie arī ir tādās pat krāsās.


Un re. Montessori mācības foršās blogotājas raksta, ka knaģu spraušana attīsa sīko motoriku un koncentrēšanās spējas:)