piektdiena, 2012. gada 10. februāris

Darbiņi gaidot Valentīna dienu


      Bērniem ienākot mūsu ģimenē aizvien vairāk gribās pievērst pastiprinātu uzmanību svētku svinēšanai. Es nemāku pateikt, kāpēc, bet vienkārši tā tas ir. Tad nu arī Valentīna dienas gaidīšana šogad M ir topa. Sagatavoju vairākus darbiņu, ko daram gaidot mīlestības svētkus.

Sirsniņu izmēri

     Izprintēju sirsniņas dažādos izmēros un krāsās. M uzdevums ir sarindot sirsniņu attēlus vienu uz otra no lielākā uz mazāko. Protams, sākumā seko uzdevuma demonstrācija un tad pie darba ķeras M. Šis uzdevums priekš viņa ir salīdzinoši vienkāršs, bet viņam patīk. Ir reizes, kad uzliek masāku kā vajadzētu, bet liekot nākošo kartiņu pats pamana, ka nākamā kartiņa nosedz iepriekšējo un izlao savu kļūdu. Šajā uzdevumā atkārtojam krāsas, kuras M jau prot un katrreiz pastāstu nezināmo krāsu nosaukumus, lai iesēžas atmiņā. 

 Koka sirsniņu šķirošana

    E bēbīšu skolas nodarbībai izlozēju uzdevumu, kuru jāsagatavo uz nākošo nodarbību. Šim nolūkam nopirku koka sirsniņas ar domu, izmantot apsveikumu sagatavošanā. M ieraugot paciņu ar sirsniņām tūdaļ viņas izpakoja. Tajā brīdī bija interesanti vērot, ka viņš izņemtās sirsniņas sāka šķirot pa krāsām. Atkal jau izmantoju izdevību atkārtot krāsas. Kad krāsiņas sašķiroja, pievērsās demonstrēt savu jauniegūtu nodarbi mazajai māsai. Izlika sirsniņas rindā, ko māsa ļoti novērtēja un mēģināja iesaistīties aktivitātē :)


Kad M ievēroja, ka arī māsa ir ieinteresēta sāka atkal darboties pats, kad ievēroju, ka liek sirsniņas izmēros vienu uz otras. 

Tā kā sirsniņas katrai krāsai ir divos izmēros, tad lika uz lielākās mazāko. Sākumā, gan domāju, ka mērķis ir salikt vienkārši vienu uz otra, bet, bildē redzams, ka zilās sirdis ir saliktas otrādi. Salicis visus pārīšus arī zilās sirdis pārlika, lai mazākā ir uz lielākās. Tad nu šis ir pirmais darbiņš ko M darīja pēc savas iniciatīvas un ar savu stratēģiju, kurā saskatiju to, ko esam darījuši iepriekš ar citiem darbošanās materiāliem.

Sirsniņu pusītes

      Jau iepriekš biju saglabājusi šo materiālu, kad gāju cauri dažādiem blogiem. Tad nu, kad īstais brīdis siržu tēmai sagadaidīts, izprintēju un sagriezu sirsniņas uz pusēm. Uzdevums ir atrast attiecīgo pārīti. Atzīšos, ka brīdī, kad pirmo reizi nodemonstrēju M kā jāsaliek pārīšu, biju izbrīnīta, ka šķietami vieglo uzdevumu M nespēj paveikt....pat vienu figūru salikt. Bet beigās sapratu, ka viņam šis nebūt nav vienkāršs uzdevums...pat tik tālu lai atrastu atšķirības starp kartiņām. Tad nu šoriz noliku šo materiālu nost, bet atstāju mapē pie pārējiem materiāliem. Šodien M atnesa mapi un pateica, ka grib likt sirsniņas. Nu ko. Izņēmu, nodemonstrēju un pastāstiju, ka jāliek kopā sirsniņas tā, lai figūras ap to sakristu. M diezgan vienkārši sāka likt kopā siržu motīvus. Protams, bija kļūdiņas, bet kopumā paveiktais darbs bija ļoti labs. 
Nespēju beigt smaidīt, jo iepriekšējā reizē šis uzdevums izskatījās diezgan bezcerīgi izpildāms.

Veram aukliņu

     Paskatoties krāsaino papīru mapē atklāju, ka tur ir daudz sarkanas krāsas. Tātad atbilstoši svētku tēmai sapratu, ka varu droši lietot visur, kur var. Tā nu tapa sirds, kuru sacaurumojot ar caurumduri ieguvām lielisku materiālu aukliņas vēršanai. 


Šie uzdevumi attīsta sīko motoriku, veicina koncentrēšanās spējas un domāšanu.