piektdiena, 2012. gada 17. februāris

Mācamies figūras

    Kā jau minēju iepriekš, mūsu mājās atrodams plašs klāsts ar dažādām rotaļlietām. Lai kaut kā pievērstu uzmanību sen aizmirstajām - labajām lietām, izdomāju jaunu uzdevumu, kurš iederās šā brīža aktualitātē, krāsu un formu mācībā.
No dažādām dēla kluču spēlēm izlasīju dažādu formu figūras. Paņēmu lapu uz kuras ar krāsainiem zīmuļiem apvilku dažādās koka figūriņas. Šīs figūriņas saliku vienā kastītē, lai M būtu viegli saprast, kuras tiks izmantotas šajā uzdevumā. Tād abi apsēdāmies pie M galda, kur noliku priekšā baltās lapas ar kontūrām un priekšā figūriņu kasti. Tā kā līdzīgas nodarbes šai ir koka pužļu likšana un arī ir sagatavoti un izpidīti vairāki līdzīgi uzdevumi, tad M nebija īpaši jāskaidro kas darāms. Sākumā saka likt lapu uz kuras attēlotas mācāmo formu kontūras - aplis, trīsstūris, četrstūris, taisnstūris.



Šīs un arī citas formas un izmēru atšķirības šobrīd apgūstam izmantojot dažādus uzskatāmus un taustāmus materiālus. Uzdevumu paveica ļoti ātri un nekļūdīgi.
   Tad sekoja otra lapa ar neierastām formām. Papildus formām uzdevumā jāpievērš uzmanība arī krāsām. Katra kontūra ir attiecīgās figūras krāsā. Tomēr arī šis uzdevums viņam padevās ļoti vienkārši, jo viņš ieraugot koka figūriņas zināja nosaukt visas (mārīte, bitīre, lapa, puķe, aplis, gliemezis) figūriņas. Tad arī formu atšķiršana viņam nešķita nekas sarežģīts. Šim uzdevumam kastītē bija ieliktas liekas apaļās figūriņas. Attiecīgi, lieko krāsu aplīši bija jānoliek malā.


Lai sakārtotu darba virsmu pēc padarītā, tradicionālas figūriņas sakārtojām atpakaļ kastītē, netadicionālās pirm likšanas kastītē vel savērām uz striķa.


Tāpat arī mūsu uzdevumu arsenālā ir dažāda veida koka puzles. Ir vieglāk saliekamas - viena un tā pati forma atkārtojas, un sarežģītākas, kur ir dažādas formas. Tomēr M ļoti patīk pužļu likšana un šim uzdevumam praktiski vienmēr pietiek pacietības - paveikt to līdz galam. 


Tāda lūk nodarbe bija mums šodien!